Rușii au o rachetă care ar putea distruge sateliții americani

de: Bogdan Cristea
22 12. 2016

Rușii au testat o rachetă care i-a îngrijorat pe cei de la Pentagon.

În condițiile în care relațiile dintre Kremlin și Casa Albă nu se îmbunătățesc, orice test efectuat de către armata rusă este urmărit cu atenția de către oficialii de la Pentagon. După cum scrie site-ul Engadget, cea mai nouă armă care le dă bătăi de cap americanilor este o rachetă anti-satelit. Rusia a testat dispozitivul de curând, iar unii estimează că acesta ar putea fi folosit în viitor pentru a distruge sistemele de comunicații și de navigație ale Statelor Unite ale Americii.

Testul a fost efectuat în data de 16 decembrie, reprezentând cea de-a treia lansare cu succes a rachetei PL-19 Nudol. În condițiile în care SUA depinde de rețeaua sa de sateliți și nu posedă arme similare, anumiți experți militari americani sunt de părere că Statele Unite sunt o țintă ușoară în spațiu. Rușii specifică în mod clar că rachetele lor sunt construite pentru a fi folosit împotriva oricăror arme inamice în scop defensiv, însă americanii sunt de altă părere. Serviciile secrete estimează că 24 de atacuri cu astfel de rachete ar putea îngreuna enorm operațiunile militare.

”Ar putea duce la înfrângerea noastră într-un conflict de mare intensitate. Pierderea completă a rețeli GPS, sau degradarea sa, ar reduce eficiența rachetelor convenționale de croazieră și a armelor ghidate”, a declarat analistul Mark Schneider. Pentru moment, nu știm cu exactitate ce arme anti-satelit dețin americanii, însă este cunoscut faptul că proiectul pentru dezvoltarea unei asemenea soluții a fost închis în urmă cu câțiva ani.

În viitor, rușii ar avea de gând să introducă și racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, care ar urma să ia locul actualului R-36M2 Voevoda, acestuia din urmă fiindu-i atribuit numele de cod ”Satan” de către NATO. De ce reprezintă racheta Sarmat un element îngrijorător? Din cauza încărcăturii pe care o poate avea.

Astfel, trebuie să știți că nu avem de-a face aici cu o simplă rachetă care transportă un singur focos. Conform Wikipedia, Sarmat poate include nu mai puțin de 10 focoase nucleare grele, sau 15 ușoare. Acestea sunt încărcături multiple dirijabile independent, ceea ce înseamnă că fiecare dintre ele poate fi dirijată către o țintă anume.